Zorg dat je vuur brandende blijft door je vrouwelijke kracht te activeren.

Je verbinden hoe doe je dat eigenlijk?
21 december 2015
Internationale vrouwendag: een pleidooi voor sisterhood
8 maart 2016

Zorg dat je vuur brandende blijft door je vrouwelijke kracht te activeren.

Het activeren van je vrouwelijke kracht beschermt tegen een burn-out.

Zo vlak tegen het einde van 2015 ben ik een groot aantal vrouwen tegen gekomen die last hadden van burn-out verschijnselen. Allemaal namen ze zich voor om in het nieuwe jaar beter voor zichzelf te zorgen en niet meer over hun grenzen te (laten) gaan. Omdat ik zelf twee keer een burn-out heb ervaren en geleerd hoe daar mee om te gaan vond ik het een goed idee om hier over te schrijven en deze vrouwen een manier mee te geven die je tegen een burn-out kan beschermen.

Langere tijd over je lichamelijke en geestelijke grenzen (laten) gaan resulteert uiteindelijk in uitputting oftewel een burn-out.  Een burn-out hebben betekent dat je bent opgebrand, ook je reserves aan energie zijn uitgeput. Om te herstellen is het belangrijk dat jij je grenzen (h)erkent en rekening houdt met je kwetsbaarheid. Hiervoor is het belangrijk dat je in contact bent met jezelf en voelt wat er gaande is in jou. Neem je gevoel en je kwetsbaarheid serieus en ga niet af op gedachten die je vertellen wat je zou moeten voelen en kunnen en zijn.

Het is de kunst om je kwetsbaarheid, zachtheid en ontvankelijkheid er te laten zijn zonder ze te veroordelen. Of je dat deel van jou er mag zijn heeft te maken in hoeverre jij in contact bent met je vrouwelijke essentie. dit is bij veel vrouwen niet het geval. In het algemeen is ons afgeleerd ons te verbinden met onze vrouwelijkheid. Vaak voelen we niet echt waardering voor onze vrouwelijkheid. Maar laat ik spreken voor mijzelf. Ik had heel lang geen waardering voor mijn vrouwelijke essentie. Vrouwelijkheid associeerde ik met ongepaste emotionaliteit, zwakheid en hulpeloosheid. Vrouwelijk zijn vond ik onproductief en het voelde onveilig. Als ik wat wilde bereiken deed ik dat niet vanuit mijn vrouwelijke kracht. Nee, jarenlang gebruikte ik mijn mannelijke kracht en kwaliteiten. Ik was doelgericht en bedacht stap voor stap wat ik moest doen en voerde alles wat nodig was uit. het kostte mij vaak moeite maar wanneer ik moe was of mij niet goed voelde stapte ik daarover heen. Bang dat ik was om niet te bereiken wat ik wilde en daarbij vond dat ik meer kon presteren. Mijn vrouwelijke kwaliteiten gebruikte ik wel in het zorgen voor mijn zoon maar daarin ging ik vaak over mijn grenzen. Ontvangen en overgave wist ik niet wat het was en hoe dat moest. Ik was afgesneden van een groot deel van mijn vrouwelijke essentie en daarmee miskende ik mijn gevoelens, mijn zachtheid, mijn kwetsbaarheid en ontvankelijkheid.

Ik kreeg een burn-out en het herstel duurde 2 jaar. Hoewel ik daarna erg mijn best deed om niet weer uitgeput te raken gebeurde het toch. Het gevolg was dat ik veel gevoeliger werd voor prikkels en stress en bang was om weer aan het werk te gaan. Als ik weer wilde werken moest ik leren om goed voor mijzelf te zorgen en mijn grenzen te (h)erkennen. Tot mijn grote verbazing was ik daartoe in staat op het moment dat ik mijn vrouwelijke kracht activeerde en mij verbond met mijn vrouwelijke essentie. Hierdoor maakte ik contact met nieuwe gevoelens n.l. mijn zachtheid, kwetsbaarheid en ontvankelijkheid. En dat voelde eigenlijk heel erg goed en natuurlijk. In plaats van zwak voelde ik mij juist krachtig. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik kon mij ontspannen. Hierdoor was ik in staat te accepteren wat ik voelde en daar mee aanwezig te zijn. Ik merkte dat ik mij helemaal niet zo hoefde in te spannen en dat door ontspannen in mijn kracht staan dingen die ik nodig had op miraculeuze naar mij toekwamen. Ik leerde dat ik niet zo hard hoefde te werken om iets te bereiken.  Het was vooral belangrijk om in contact te zijn met mijn vrouwelijke essentie.

Door ervaring leerde ik dat je uitputting kunt voorkomen door je te verbinden met je vrouwelijke essentie. Door je te verbinden met dat deel van jou dat zacht, kwetsbaar en ontvankelijk is. Door dat deel te accepteren en te waarderen. Ik leerde ook dat ik dat niet met mijn hoofd kon doen maar dat ik daarvoor contact moest maken met mijn lichaam. Je kunt je verbinden met je vrouwelijke essentie door je vrouwelijke kracht te ervaren die als energie door je lichaam beweegt. Je vrouwelijke kracht kun je voelen door met je aandacht in je lichaam te zijn. Als je het niet bewust kunt voelen dan helpt het je om je vrouwelijke kracht te activeren. Hoe meer jouw vrouwelijke kracht stroomt en aanwezig is des te beter kun je het voelen en des te meer zul jij je verbinden met je vrouwelijke essentie. Als je verbonden bent voel je je rustig, krachtig, heb je zelfvertrouwen en trek je moeiteloos aan wat je nodig hebt. Het kost je geen enkel moeite meer om je vrouwelijke essentie te waarderen.  Het voelt gewoon goed. Je zult merken dat je jouw verbinding met je vrouwelijke essentie nodig hebt om je echt goed te voelen.

Vrouwelijke kracht is dus een energie die je in je lichaam kan voelen. Door deze vrouwelijke kracht aandacht te geven activeer je het. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Hieronder zal ik drie activeringspunten aangeven die je kunnen helpen om contact te maken met je vrouwelijke kracht en essentie.

  1. Allereerst ga je met je aandacht naar het centrum van je kracht; n.l. je buik. Het centrum van je kracht ligt in de ruimte van je vrouwelijke organen, je baarmoeder en je eierstokken. Je kunt je handen op je buik leggen en vanuit je buik ademen en jouw centrum met aandacht vullen.
  2. Het tweede activeringspunt is het voelen van de energie in je heupen. Als je het moeilijk vindt om je energie daar te voelen kun je dit versterken door bijvoorbeeld door een heup te zakken of je heupen heel langzaam te bewegen.
  3. Het derde punt waardoor jij je vrouwelijke kracht kunt activeren is het bewust voelen van de liefde in je hart.

Deze drie activeringspunten komen uit de Art of Feminine Presence. Neem de tijd om regelmatig met je aandacht naar je lichaam te gaan en je vrouwelijke kracht te voelen. Het gaat erom dat jij dat deel van jou wat zacht, kwetsbaar en ontvankelijk is, er laat zijn en ernaar luistert. Het gaat erom dat jij leert vertrouwen dat als jij handelt in overeenstemming met jouw natuur, de dingen ook voor elkaar komen. het gaat erom dat jij ervaart dat jij goed bent zoals je bent. Het activeren van je vrouwelijke kracht waardoor je vrouwelijke essentie gaat omarmen is de sleutel naar jouw welbevinden.

Heel veel succes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *