Internationale vrouwendag: een pleidooi voor sisterhood

Zorg dat je vuur brandende blijft door je vrouwelijke kracht te activeren.
4 januari 2016
Leven vanuit je E-spot
15 september 2017

Internationale vrouwendag: een pleidooi voor sisterhood

Wij vrouwen hebben zusters nodig om onze vrouwelijke eigenschappen op te waarderen en in te zetten bij de ontwikkeling naar een menswaardiger maatschappij.

Ik groeide op tijdens de tweede feministische golf. Er werd gestreden voor gelijkheid in deelname aan de maatschappij en tegen seksueel geweld. Waar nu dus nog steeds tegen gestreden moet worden. Ik voelde mij feministe omdat ik ongelijke behandeling oneerlijk vond. En ik genoot van de onderlinge solidariteit in de kring van feministes. Toen ik op een gegeven moment merkte ik dat binnen mijn kring de solidariteit uitgroeide naar mannenhaat stapte ik eruit. Tot mijn verbazing kwam ik daarna in ongeveer het tegenovergestelde terecht. Ik merkte dat veel vrouwen concurrentes van elkaar waren. Zowel in hun uiterlijk en werk als in het aandacht krijgen van mannen. Ik vond het destijds moeilijk om buiten de feministische kringen een vrouw te vinden die zich solidair naar vrouwen  opstelde. Vaak voelde ik me verraden door vrouwen. Wij vrouwen wilden toch allemaal hetzelfde! Gewaardeerd worden, liefde en aandacht krijgen. Waarom niet gewoon solidair zijn i.p.v. concurreren?

Gelukkig veranderden de tijden en nu is er een tendens waarin vrouwen elkaar meer opzoeken en elkaar helpen om in hun kracht te staan. Vrouwencirkels zijn in. Sisterhood is in. Daar ben ik blij om. Want Sisterhood is hard nodig.

Of het nou gaat over je persoonlijk leven of je positionering in de maatschappij, solidariteit van andere vrouwen is nodig. De verbinding, de gevoeligheid, het begrip, de vriendschap en de raad van andere vrouwen heb je nodig om goed voor jezelf te zorgen. De aandacht voor elkaar, het delen, het plezier en herkennen van jezelf in de ander helpt je om naar jezelf te luisteren en in je kracht te komen. En als je in je kracht bent en gesteund wordt door andere vrouwen kun je de wereld aan. Je durft vanuit je hart te leven, kwetsbaar te zijn, je gevoel te volgen en je te laten zien en horen. En dit heeft de wereld, onze maatschappij heel hard nodig!

We leven nog steeds in een patriarchale maatschappij! Het is hard nodig dat de vrouwelijke kwaliteiten evenzeer gewaardeerd worden als de mannelijke. Nu draait het om controle en prestatie in onze maatschappij. Er wordt voornamelijk gewerkt met regeltjes en cijfertjes, structuren en strategieën. Het uiten van emoties of afgaan op je gevoel of intuïtie wordt niet als normaal gezien. Er wordt geleefd vanuit het hoofd i.p.v. uit het hart. Dit gaat ten koste van mensen.  En niet alleen van mensen ook dieren en de aarde waar we afhankelijk van zijn, worden hier de dupe van. Het is belangrijk dat we gaan handelen en spreken vanuit ons hart en onze verbinding met alles wat leeft en onze emoties laten zien. En dit opwaarderen als normaal.

Daarvoor hoeven we eigenlijk geen ingewikkelde dingen te doen. Door jezelf te laten zien kan je al heel eenvoudig positieve veranderingen in gang zetten.

Stel je maar eens voor dat je in een vergadering bent waar op een harde en respectloze manier met elkaar vergaderd wordt. Eigenlijk gaat het meer om wie er gelijk heeft dan het vinden van een oplossing. Het raakt je dat men zo met elkaar vergaderd. De tranen schieten je in de ogen. Je hebt een keuze of je doet mee en accepteert de manier van vergaderen of je laat zien wat het je doet. Als jij jouw hart laat spreken en je kwetsbaar opstelt door je emoties te laten zien breng je de menselijke maat in. En dan verandert er wat. Het herinnerd mensen aan hun mens zijn. Aan het feit dat ze zelf ook een hart en gevoelens hebben. Dat zij misschien ook wel willen vergaderen met respect voor elkaar. Maar er is moed voor nodig om jezelf te laten zien. Moed en zusterschap. Want in je eentje houd je dit niet vol. Tenslotte hebben veel mensen moeite met het laten zien van emoties. Ze reageren erop alsof het niet normaal is. Je hebt dus je zusters nodig. Andere vrouwen die je hierin steunen en ook hun gevoel laten zien.

Waarom moeten deze veranderingen vooral door vrouwen gebeuren vraag jij je misschien af. Natuurlijk kunnen mannen hierin ook een rol hebben maar vrouwen hebben in het algemeen gemakkelijker toegang tot hun gevoelens en hun intuïtie. Daarbij is onze behoefte tot verbinding met elkaar in het algemeen ook groter dan die van mannen. Van nature voelen vrouwen andere mensen ook beter aan. Vrouwen hebben dus van nature die kwaliteiten in huis die bijdragen aan een menswaardiger maatschappij. Er is echter wel een probleem. We zijn het niet meer zo gewend om dat in het openbare leven te tonen en te gebruiken. Ook wij laten ons vooral leiden door ons hoofd en niet door ons hart en buik. We vinden het moeilijk om vanuit ons hart te spreken, onze emoties te laten zien en onze intuïtie te volgen in een wereld waar dat toch wel als soft, zo niet zwak en onbetrouwbaar wordt gezien. Als we het in de werksfeer doen lopen we de kans als onvolwaardig te worden behandeld of uitgelachen te worden.

Het is dus de hoogste tijd om onze vrouwelijke eigenschappen weer op te waarderen. En dat begint met het vertrouwd raken en inzetten van onze vrouwelijke kracht en kwaliteiten. Hiervoor hebben we elkaar nodig. Gewoon omdat wij onszelf in elkaar herkennen en we elkaar kunnen bevestigen in wat we aanvoelen wat aan de hand is. We begrijpen elkaar beter als mannen dat kunnen en kunnen haarfijn aanvoelen wat nodig is. We hebben zusters nodig als we heldhaftig onze kwetsbaarheid laten zien. Solidariteit en zusterschap is noodzakelijk om in onze kracht te staan en een bijdrage te leveren aan een menswaardiger maatschappij waar (sexuele) onderdrukking niet meer getolereerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *